• EnglishEnglish
Димитринка Костадинова получи приза "Читател на годината 2016" на Русенската библиотека
23 януари 2017 г.

На тържествена церемония в Столична библиотека бяха връчени отличията на победителите в националната кампания „Читател на годината 2016“, която организираха за втора поредна година зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Основният стремеж на кампанията бе да насърчи четенето сред всички възрасти, което допринася за трупането на знания и умения и споделянето на ценности. В инициативата се включиха регионалните библиотеки в страната, всяка от които излъчи своя читател, заел най-голям брой книги през 2016 г. Наградата за всички, отличени с приза, е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

Димитринка Костадинова е читател на 2016-а година на Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Официални гости на тържествената церемония бяха директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова, председателят на ББИА Снежана Янева, зам.кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, Биляна Генова - директор на Дирекция „Култура“ към Столична община, Венцислав Велев – началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, Надя Кантарева Барух – директор на Национално издателство „Аз Буки“ към Министерство на образованието и науката, професор Анна Кръстева от Нов български университет, главен редактор на в-к Югоизточна Европа.

Преди връчването на отличията, евродепутатът Мария Габриел благодари специално на директорите и читателите на регионалните библиотеки за приноса им към разпространението на знания, подпомагането на културното разнообразие и развиването на съзнание за идентичност. „Тази кампания е символ и предизвикателство. Символ на онзи наш български стремеж към знанието, който в днешния глобализиран свят ни помага да отстояваме своите национални и общоевропейски ценности за обединение и културно многообразие. Тя е и предизвикателство да отговорим на статистиките и мотивираме повече млади хора да се обърнат към четенето. Ако сме успели да формираме допълнително само у един култура на четене, то значи сме го вдъхновили и мотивирали и кампанията е успешна.  Защото това е четенето – вдъхновява и мотивира, изостря ума, държи ни будни в бързо променящия се глобализиран свят”, заяви Мария Габриел.