• EnglishEnglish
Добавена и виртуална реалност в нашия живот
07 април 2022 г.

Карти, фланелки с добавена реалност и VR очила за виртуална реалност, с които русенската библиотека разплага, създадоха настроение и събудиха любопитството към новите технологии у децата, включили се в последното обучение в рамките на ALL Digital Week.

Малките читатели на библиотеката и украинските деца, чиито родители учат български език в културния институт, бяха впечатлени от тениските с добавена реалност. В тях е вграден специален код и чрез приложение, което се инсталира в телефона, на екрана те видяха реално разположението на органите в човешкото тяло. Така по нестандартен начин се насърчи желанието на подрастващите да се запознаят с човешката анатомия, а защо не и изборът им в бъдеще на професия.

Картите с добавена реалност бяха друг любопитен елемент от обучението. Върху тях, също чрез приложение в телефона, се визуализираха рисунки на различни животни. 3D изображенията на акула, лъв, мечка, жираф и др. оживяха, разкривайки на децата какво представлява виртуалната реалност.

А VR очилата позволиха на участниците в обучението да се потопят виртуално в морето и да станат част от чудния свят на морското дъно.

Обучението „Добавената и виртуалната реалност в нашия живот“ беше заключителното събитие от календара на All Digital Week. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се включи в ALL Digital Week 2022 още с обучения за работа с роботчетата Marty, Finch  и Bee-bots. Нашите компютърни специалисти обогатиха знанията на всяко дете, посетител на библиотеката, което имаше желание да навлезе в чудния свят на новите технологии.