• EnglishEnglish
Дойчин Дойнов улови „Звезда в капчука“
13 декември 2019 г.

Eдна чудесна поетична вечер подари  днес на  четящите русенци Дойчин Дойнов с най-новите си творби от стихосбирката "Звезда в капчука", която съдържа 90 лирически текста – стихотворения, четиристишия, хайку.  

По традиция на библиотеката, в началото на вечерта поетът получи читателска карта на посланик на културния институт. Срещата премина като приятелски разговор и откровения между автор и публика, водени от доц. Мира Душкова – преподавател в Русенския университет. 

Лириката на Дойчин Дойнов доц. Велислава Донева определи така:"Поетът съгражда пътуване в себе си не с преоткриване на клиширани истини, а с гласа на сърцето си. Мислите и метафорите му за разбирането на човека рисуват интелектуален щрих, но наред с литературния пласт се срещаме с дълбока емоционалност. Властващият тук образ е любовта като фундамент на света, като сечиво, инструмент и език за поета. И точно затова личните мигове живот стават всеобщи.

Поетическата гама събира мелодията на сърдечната изповед и молитва, на размисъла, откровението, провидението. Тези изповеди са пред майката, децата, любимата жена, недосегаемата любов и пред себе си. Чрез тях поетът съизживява, изразява, осъществява, изговаря, изобразява интелектуално и духовно себе си и света с множество импресионистични образи и символи, съчетани със спонтанна асоциативност." 

Трима са поетите от семейство Дойнови – Иван Дойнов и неговите синове – Дойчин и Пламен, но са много различни. Всеки е тръгнал по своя пътека, като си приличат по едно – техния голям талант. Доказателство за това бяха многото дошли да чуят прозренията на Дойчин Дойнов любители на качествената поезия русенци, които зададоха много въпроси на автора и търпеливо изчакаха да получат от него автограф в края на вечерта.