• EnglishEnglish
Европейската седмица на програмирането
20 октомври 2022 г.

В рамките на „Европейска седмица на програмирането 2022“ нашите системни администратори се срещнаха с повече от 100 деца от русенските училища  „Олимпи Панов“ и  „Христо Смирненски“, за да  повишават мотивацията на учениците да изучават компютърни науки. Специалистите направиха демонстрации пред децата с пчеличките роботи Bee-Bot. Тези „симпатяги“ от ранна възраст развиват алгоритмичното и пространствено мислене у децата и са от голяма полза за по-нататъшни занимания с цел надграждане. 

Истински фурор у учениците предизвика роботчето Марти. Той е уникален по рода си, интелигентен и създаден да помогне на най-малките да изучават кодирането по лесен и забавен начин. Роботът разполага с интерактивни сензори, които определят неговата позиция, наклон, близост и сила. Има и вграден високоговорител. Марти може да говори и да възпроизвежда звуци, да усеща и дори да се ръкува. Гъвкавият дизайн му позволява да ходи, танцува, да се обръща и да рита. За да извършва всички тези действия, той може да бъде програмиран със Scratch, Python или Javascript. Не по-малко интересен е и роботът  Финч. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Целта на демонстациите е да  развие логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения на подрастващите.  Това допринася за повишаване на интереса към технологиите, техническите науки и математиката на хората с отношение към програмирането. 

 „Европейска седмица на програмирането 2022“ продължава до 23 октомври, като са предвидени още вълнуващи срещи с ученици.