• EnglishEnglish
Една изповед и още история
26 октомври 2023 г.

На 25 октомври 2023 г. в  зала Заседателна на библиотеката експертът по национална и международна сигурност о.з. полк. инж. Чавдар Борачев събра русенци, които обичат историческите книги, засягащи времената на антифашистката борба, изграждането на републиката и ролята на военните разузнавачи в сложните международни отношения по времето на социализма в България през втората половина на ХХ в. и началото на демократичните промени. Събитието бе организирано от Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ - Русе.

Чавдар Борачев представи две книги. „Една изповед…“ е  книга със спомените на неговия баща – ген.-полковник Демир Борачев, за преживяното през периода 9 септември 1944 – 1994 г. Издадена е през 2015 г. по повод 105 години от рождението на автора, 20 години от неговата кончина и 70 години от победата над фашизма.

Чавдар Борачев е автор на втората книга – „Спомени и размисли на военния разузнавач, дипломат … и човек“, в която описва трудните и нерядко опасни за здравето и живота им условия на работа на военните разузнавачи в чужбина, както и на техните семейства.

В началото на разговора бе прочетена емоционалната  рецензия за книгата, написана от  Снежана Тодорова - председател на Съюза на българските журналисти.

Чавдар Демиров Борачев е роден на 24 май 1948 г. във Варна. Завършва 114 ЕСПУ с преподаване на английски език в София, Военно-въздушната инженерна академия на ВС на СССР в Москва и факултет „Стратегическо разузнаване“ на Военна академия „Георги Сава Раковски“. Има две задгранични командировки  - в Турция и Ирак под дипломатическо прикритие. Напуска армията през 1993 г. Преводач от английски и руски, военен преводач по турски език. Председател е на УС на Асоциацията на военните разузнавачи.

 Гостът Чавдар Борачев получи поздравителен адрес от съпредседателя на  политическа партия ВМРО Искрен Веселинов, а също така свидетелство за дарение от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ на негови книги и книги от личната му библиотека.