• EnglishEnglish
Екслибрис навърши 15-години

Международният конкурс за екслибрис навърши 15-години. Една от най-значимите културни прояви в Русе се превърна в  барометър на модерните търсения на световните образци в областта на т.нар. „художествена миниатюра“. Организаторите и творците, публиката и меценатите- заедно акумулирахме полезна енергия и опит, за да насърчим през годините стотици талантливи художници. Да популяризираме тяхното творчество и да им дадем прекрасна възможност за международна изява. 

За юбилея на конкурса подготвихме поредица от материали, посветени на историята на проявата и на творчеството на някои от по-емблематичните лауреати. Помолихме ги да изпратят актуална снимка, да споделят интересни неща за сегашните си творчески търсения – в какви нови проекти участват и как оценяват нивото на русенския конкурс. В сърдечните писма и отговорите им се съдържат справедливи и много интересни оценки за нивото на конкурса, за русенското гостоприемство, за организаторите и за публиката.

И така, под № 1 в юбилейния exlibris-лексикон е СНЕЖАНА КЕЗЕЛЕ от Белград, която е печелила ДВА ПЪТИ нашия конкурс – съответно 7-мото и 8-мото му издание през 2010-а и 2011-а година. Рекордът все още не е подобрен или поне дублиран, но именитата му притежателка не се е отказала да направи хеттрик в надпреварата. Ето какво сподели Снежана Кезеле за 15-годишния рожден ден на конкурса: „Поздравления за организаторите от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, България. За мен е чест да бъда участник в надпреварата от 2008 година. Съвсем в началото  ExLIBRIS започна по-скромно, без каталог, с по-малко участници. НО, през годините изложбата се превърна в желано място за изява и още по-качествена платформа за търсенията на признати международни графици. Аз съм мултимедиен художник и работя  живопис, фотография, графика, рисувани инсталации, пиша поезия. Участвала съм в повече от 400 групови изложби, имам над 30 награди в Сърбия и чужбина и съм подредила 21 самостоятелни изложби. Избрах да работя с компютърна графика CGD, която дава възможност за смесване на визуална и геометрична информация с помощта на изчислителни техники. А защо точно този метод избрах – може би защото компютърната ера донесе по-бързото дефиниране на графичната повърхност като място, върху което може да се работи с използването на различни шаблони, често комбиниращи и текста в рисунката.“