• EnglishEnglish
Елена Христова: Не забравяйте да кажете на някого, че го обичате! Утре може да e късно!
29 юни 2018 г.

Поетесата от Габрово Елена Христова представи в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ книгата „Лекарство срещу рак“. Вълнуващата история за съвместния творчески устрем на Елена Христова и Яна Максимова – управител на издателство „ЕКС-ПРЕС“, прераснал в безкористна обич и съпричастност към болката на другия, остави гостите безмълвни.
Книгата е посветена на Яна Максимова, удостоена посмъртно с почетен знак на град Габрово през 2017 г. В нея са включени всички писма, които авторката и Яна си разменят в продължение на една година, в стремежа си да преборят коварна болест. „Всички писма, които си написахме с Яна за тази една година, в която, минавайки през ада, отглеждахме рая в нашите отношения, събрах в едно и без претенция го нарекох Лекарство срещу рак (ЛСР). В книгата съм запазила автентичния правопис, копирах от пощата ни всичко едно към едно – с недомислията от бързане, с недоизказаните мисли, с печатните грешки, с липсващата пунктуация от задъханото ни препускане по клавишите…“, разказа Елена Христова. Тя изрази увереност, че „Лекарство срещу рак“ може да помогне на всеки да се бори с проблемите си, да се научи да обича и да цени живота и хората до себе си.
Елена Христова подари две от своите книги на библиотеката. Тя сподели, че приходите от продажбата ѝ ще бъдат в помощ на конкурс за съвременна приказка, който Елена Христова е създала на името на Яна Максимова.
В края на срещата с русенската публика авторката призова: „Не забравяйте да кажете на някого, че го обичате! Утре може да късно!“.