• EnglishEnglish
Емоционално здравно ателие
16 юли 2021 г.

С много емоции и нови приятели приключи днес петдневното ателие "Азбука на здравето". Всеки ден темите бяха разновидни и полезни - за храненето, за видовете имунитет и как тялото ни се бори самичко с вирусите, къде живеят микробите, какво трябва да знаем за нашата лична хигиена, за ежедневната ни храна, коя е правилната хранителна пирамида, откъде идва нашата храна и какво ни дават животните, структурата и различните функции на човешкото тяло, кои са основните вида емоции, по какво се различават чувствата и емоциите и много други. Партньори в нашето здравно ателие бяха Антония Нойкова и доброволците от Български младежки червен кръст, които показаха на децата различните видове превръзки при нараняване и навяхване, казаха ни какво се прави при кръвотечение от носа, какво трябва да съобщим, когато се обадим на телефон 112. Не забравиха да покажат и обяснят какво има в червената раница на БЧК. 

За храненето и физическата активност им разказа Даринка Василева от Регионална здравна инспекция - Русе, а д-р Маркова и екип от СНЦ Германо-българска помощ за животните освен, че информира малчуганите какво трябва да знаят за болестите, които могат да се предадат от човека към домашните любимци и от тях към човека, разкри и начина, по който трябва да се грижим за котетата и кучетата вкъщи. Кулминация на днешната последна среща на участниците бе гостуването на малките кученца от Сдружението, които търпеливо се оставиха да бъдат галени, целувани, прегръщани и развеждани от малките детски ръчички.

Участниците в "Азбука на здравето" имаха и виртуална среща с екип на Фондация "Деца на България", които дискутираха с децата върху темата "Как да помагаме на семейството си да бъде здраво" като едновременно с разговора работиха със специални за целта мисловни карти.

Всички получиха календари за 2021 г. с животинките и грамота за своето участие в библиотеката.