• EnglishEnglish
За деня на влюбените с любов
14 февруари

Свети Валентин е празник, който Римокатолическата и Англиканската църква отбелязват на 14 февруари. Наименованието му идва от името на християнския мъченик Валентин, живял през 3. век, по времето на император Клавдий II. Възникнал първоначално като стар римокатолически празник, постепенно той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието и се празнува от хората  по цял свят.

На този ден още през 14. век писането на любовни послания под формата на валентинки, подаряването на цветя и пеенето на серенади стават традиция. Символи на любовта стават сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19. век ръчно написаните послания са заменени от масово произвежданите готови картички. Асоциацията за поздравителни картички е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Също според статистиката, жените купуват около 85% от всички валентинки.

През втората половина на 20. век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са бонбоните в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През годините празникът на влюбените става рай за производителите на картички и сладкарски изделия. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Свети Валентин. С разпространението на Интернет днес милиони хора по цял свят изпращат електронни поздравителни картички, с които влюбените изразяват любовта си един към друг.