• EnglishEnglish
За дипломацията, Иван Ведър и Освобождението
21 февруари 2024 г.

С беседа „По пътя на дипломацията“, филм за Иван Ведър и изложба от фонда на библиотеката на 20 февруари 2024 г. беше отбелязана 146-та годишнина от влизането на ген. Тотлебен в Русчук и освобождението на града от турско робство.

В зала Заседателна на библиотеката председателят на група Русе филм към Възрожденско читалище „Зора 1866“ Пламен Личев разказа на присъстващите за личността на Иван Ведър, провокирала създаването на документалния филм. Лентата проследява живота на Данаил Николов, останал в историята като Иван Ведър. Известен още с псевдонимите си Яни Ингилиз, Ованес Ефенди, Денкооглу - български общественик, масон, той има доказани заслуги към Русе по време на Руско-турската война (1877 – 1878) и стои в основата на дипломатическа мисия, спасила населението на града от сигурна смърт (за което няма категорични исторически доказателства).

Беседата „По пътя на дипломацията“ води доц. д-р Йордан Величков.

Завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“ и Дипломатическата академия в Москва, специализирал в Лондон, д-р Величков е бил следовател, прокурор и дипломат. В МВнР преминава всички дипломатически рангове и достига до посланик и началник на отдел „Консулски“. Преподавател по международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише книги, анализи и статии, свързани с международните отношения и външната политика.

В беседата си той се спря на ролята на дипломацията в кризисни моменти и конкретно в периода преди, по време и след Руско-турската война от 1877-1878 г. и как това е повлияло съдбата на България. Доц. д-р Величков отговори на въпроси от публиката и представи няколко от своите книги.

Присъстващите имаха възможност и да разгледат мини тематична изложба „Освобождението“ с книги и албуми от фонда на библиотеката.  

Събитието се състоя по идея на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“  ̶  Русе.