• EnglishEnglish
За първи път в България! Писмено и литературно културно богатство оживява във виртуалните реалности
04 май 2018 г.

През месец май 2018 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе започва работа по проект „Писмените съкровища на долен Дунав“, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния, съвместно с Фондация „Глобални библиотеки България“ и библиотеката в Крайова. В рамките на програмата ще се създадат туристически атракции, представящи по иновативен начин писменото културно наследство на целия трансграничен регион. За първи път у нас писменото и литературно, материално културно богатство на трансграничния регион ще оживее във виртуалните реалности. Интерактивни екскурзоводи (промоутъри) ще представят на жителите и гостите на града интересни факти за историята на библиотеката, а обектите на книжовното наследство от колекциите и архивните ни фондове ще бъда представяни чрез реалистични 3D изображения и техните холограмни изображения. Проектът се докосва до най-високите точки на съвременните аудио-визуални средства, сред които е и т.нар. Fog screen технология, с възможност обектите на културното наследство да се прожектират върху екран от мъгла. Така посетителите ще мога да докоснат обектите, да преминават през тях, да бъдат част от тях.

Проект „Писмените съкровища на долен Дунав“ е насочен към подобряване на устойчивото опазване и използване на писменото и литературно материално културно богатство на трансграничния регион и валоризирането на това наследство чрез създаване на условия за развитие на устойчив трансграничен туризъм. Именно новите технологии са инструмент, който библиотеките от крайдунавския регион ще използват за популяризирането на несметните богатства, които се пазят в техните фондове и хранилища и до които публиката няма директен достъп. Съвременните 3D средства са възможност да дадем нов живот на литературното наследство, да го направим достъпно, интересно и привлекателно за хора от всички възрасти, както и да го превърнем в стойностен туристически продукт.

Искате да достигнете до недостъпни и екзотични места, да преминете през светове, за които само сте чели и да достигнете нови реалности. Не е нужно да си купувате билет за фантастичен филм, нито да резервирате полет към тайнствена дестинация. Достатъчно е да посетите русенската регионална библиотека. Благодарение на новите технологии културната институция ще се превърне в първия съвременен гид и посредник на мечти.