• EnglishEnglish
За романа "Под игото" и неговата комикс адаптация
12 декември 2019 г.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше представена комиксовата адаптация по романа на Иван Вазов „Под игото“ на талантливия френски художник Жак Наре, преведена от френски от русенеца арх. Орлин Неделчев. В рамките на шест месеца поредицата от общо 135 епизода на комикса „Под игото“ е публикувана всеки ден (без неделя) между 29 септември 1969 г. и 4 март 1970 г. във френския ежедневник „Л‘Юманите“, разкривайки пред стотици хиляди французи една велика епоха от историята на българския народ. 

Преводачът – арх. Орлин Неделчев, разказа за това как се е зародила идеята за издаването на комикса, как е осъществена, защо се е появило желанието това произведение, интересно като адаптация и любопитно като комикс, да достигне до широката българска публика. Заради великолепните рисунки, пресъздали правдиво българската атмосфера и характеристика на героите; заради адаптацията на текста, която спазва хронологията на събитията и развитието на героите в цялата им пълнота; заради любопитството как са изглеждали в очите на французина от 70-те години на 20-ти век събитията от нашето Възраждане; заради езика, тъй като френският преводач е трябвало да преодолее трудностите на неповторимия език, на който е написан романът.

Художникът Жак Наре е роден на 01.01.1912 година в гр. Рубе, Франция. Със съпругата си, Мариел Дофен, стават артистична двойка, която се изявява в областта на карикатурата и илюстрацията в гр. Лион, а по-късно и в Париж. Работят предимно за вестниците „Либерасион“ и „ Л’Юманите“. Жак Наре  открива за френските читатели литературни творби , които сам той адаптира, някои от тях световно известни. Той е автор на комиксите по Фенимор Купър за неделното издание „Юманите диманш“ през 1958 г., както и на „Романът за мумията“ от Теофил Готие, „Войната на копчетата“ на Периго, „Първите хора на луната“ от Дж. Х. Уелс и др. Автор е и на известния „Мосю Облачко“, с който се илюстрират метеорологичните прогнози в ежедневника, както и на многобройни илюстрации за вестника и неговото неделно приложение.