• EnglishEnglish
Забавления и знания в библиотеката
26 юни 2018 г.

  Забавни опити с въздух, вода, твърди вещества, хартия, дърво, растения, плодове и зеленчуци помагат на децата от ателие „Малък съм, но знам“ към Академията да разберат защо и как се случват процесите около нас. Малчуганите научават повече за някои природни явления и усвояват нови понятия от сферата на природните науки. Едни от най-забавните експерименти са свързани с доказване свойствата на водата и трите ѝ агрегатни състояния. Участниците в ателието се запознават и с технология за „производство“ и рециклиране на хартия, правят моделин от вестници и изработват забавни фигури с него. Интересните занимания спомагат за обогатяване на екологичната култура и творчество на децата. „Оцвети цветето“, „Дегустирай с нос“, „Смесват се, не се смесват“, „Пеещи чаши“ са само част от забавните игри. Безценен помощник са книгите „Забавни експерименти за деца“ на Карла Нието Мартинес , „Голяма книга с експерименти за деца“ на Керстин Ландвер и други, които могат да бъдат намерени в библиотеката.

В ателие „Къде растат парите“ малчуганите обогатяват финансовата си култура. Макар и малки децата разбират кога, защо и как са се появили парите, как са се променяли през годините. Запознават се с четирите основни стълба на финансите – спестяване, харчене, даряване и инвестиране. Осъзнават, че парите са резултат от труда на харата, откриват разликите между професиите и чертаят планове за бъдещата си професионална реализация. Игрите „Кой знае повече професии” и „Познай какъв съм“ спомагат за веселото настроение на малките посетители на библиотечни летни забавления. Всички с желание се включват и в практическите задачи, като изработват свои модели на банкноти, монети и касички. А наградите са 3Д фигурки и грамоти. 

Академия за малчугани е част от проект „Търсачи на знание“, който се осъществява се по програма „Знание и растеж“ и се финансира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и с подкрепата на фондация Еконт. Партньори са БМЧК и Сдружение  „Културни пространства“.

Академията продължава през месеците юни и юли 2018 г.