• EnglishEnglish
Завръщане в приказките
31 март 2023 г. – 01 април 2023 г. 18:30 ч. – 10:30 ч.
Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Шестнадесетте участника вече са определени и очакват с вълнение Юбилейно десето издание "Детска нощ в Библиотеката", посветено на големия детски писател Андерсен. Русенската библиотека е единствената в България, която се включва  в Международната инициатива „Нощ на Андерсен“- 31 март (петък),  срещу 1 април, (събота). В  нея се включват 16 деца от различни русенски училища. Това са активни малки читатели, деца - победители от рецитали, конкурси, спортни състезания и др. 

Събитието се организира в навечерието на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. То се провежда  в различни държави, като традиционно в него участват Словакия, Полша, Чехия, а в последните години се включват и страни като България, Кения, Гърция, САЩ, Австралия, Испания, Великобритания, Словения и др. 

„Нощ на Андерсен“ е форма на насърчаване на четенето сред децата. Целта на инициативата е да провокира интереса и любовта към книгите по атрактивен и забавен начин.

В България за първи път „Приказна детска нощ“ е организирана през 2013 година от Регионална библиотека “Любен Каравелов“ - Русе. 

Намерете на картата