• EnglishEnglish
Започна ІХ Международна научна конференция „БУНТЪТ НА ДУХА – ОСНОВНА СИЛА ПО ПЪТЯ КЪМ СВОБОДАТА“
28 април 2022 г.

Днес в зала Заседателна на библиотеката започна работа ІХ Международна научна конференция „БУНТЪТ НА ДУХА – ОСНОВНА СИЛА ПО ПЪТЯ КЪМ СВОБОДАТА“. Тя се организира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и преминава в хибридна форма – присъствено и онлайн през платформата ZOOM. 

Съорганизатори на научния форум са Национален музей „Васил Левски“ – Карлово, Фондация „Васил Левски",  Русенски университет „Ангел Кънчев“, Съюз на учените – клон Русе. Конференцията се финансира от Министерството на културата по проект „150 години от Общото събрание на БРЦК в Букурещ“ на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово и Фондация „Васил Левски“, по който библиотеката е партньор.

Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Пламен Митев – преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Конференцията се посвещава на 150 г. от Първото общо събрание на БРЦК и 150 г. от смъртта на Ангел Кънчев. Тържественото откриване на форума започна с приветствие на директора на библиотеката Теодора Евтимова, която разкри причините за избора на темата на тазгодишната конференция и пожела успех и ползотворни дискусии на участниците. Поздравления към аудиторията отправиха гостите на събитието – проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев – председател на УС на Русенска стопанска камара, и д-р Виктория Иванова – директор на университетската библиотека, която поднесе поздравителен адрес от името на акад. Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“. В рамките на пленарната сесия, председателствана от библиограф-експерта Ренета Константинова, са включени три доклада: „Общото събрание в Букурещ през 1872 г.: историографски проблеми“ на проф. д-р Пламен Митев – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, „Интерпретацията в музикално-изпълнителската дейност – традиции, норми, свобода“ на доц. д-р Янна Рускова, проф. д-р Стефан Русков – Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и „Бунтарят Бердяев в руската философия“ – онлайн доклад на проф. д-р Добромир Добрев – Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. След пленарната сесия работата на конференцията продължава в четири тематично обособени секции. В работата й се включват 54 участници със 51 доклада. Като съпътстващи събития в библиотеката са подготвени три изложби: изложбата „Бунтът на духа. 150 г. от първото Общо събрание на БРЦК и 150 г. от гибелта на Ангел Кънчев“ с документи от фонда на библиотеката; експозиция на постери - част от съхраняваните в Национален музей „Васил Левски“ – Карлово документи, свързани с Левски и БРЦК и в Галерия „Библиотека“ и в Галерия „Библиотека“ изложба с комикси на художника Николай Бебенов. Авторът е нарекъл експозицията "Национално-освободителното движение" - урок по родолюбие и я посвещава на националните герои и събития, оказали голямо влияние за свободата и независимостта на България. Културната програма на форума включва също ЖИВА КАРТИНА „САМОЖЕРТВАТА НА АНГЕЛ КЪНЧЕВ НА РУСЕНСКОТО ПРИСТАНИЩЕ“ на Национално дружество „Традиция“ – клон Русе. За участниците е осигурена вечерна разходка по река Дунав с кораба „Русчук“, а на 29 април – посещение на два интересни обекта от историята на Русе – древната крепост „Сексагинта Приста“ и музей „Баба Тонка“. Обиколката се осъществява с любезното съдействие на колегите от Русенския регионален исторически музей.