• EnglishEnglish
Започна Петият национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“2024
22 юни 2024 г.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е домакин на петото издание на Националния младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“2024. Организатор е библиотеката в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе.

На тържественото откриване на конференцията гости бяха проф. д-р Георги Вълчев – ректор на Софийския университет „Климент Охридски“, Сашо Щерев – главен експерт в отдел „Образование“ в Община Русе и Росица Гойчева – експерт по български език и литература в Регионалното управление по образованието – Русе.

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова поздрави присъстващите и подчерта, че желанието на организаторите е да продължават да провокират и да стимулират интереса у младите хора, като последователи на делото на акад. Михаил Арнаудов, да издирват и проучват литература, документи, факти за историята, фолклора, културните и обществените процеси в миналото и днес, като използват максимално богатия книжен фонд на библиотеките – сигурен източник на достоверна информация. Тя пожела спорна работа на участници и жури и откри официално форума.

Повече от 100 ученици, студенти, млади специалисти и учители от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Берковица, Карнобат, Медковец, Сливен и Русе представят свои доклади, презентации и мултимедийни изследователски проекти в областта на хуманитарните науки в четири работни секции. Участниците имат възможност да се включат във форума присъствено, онлайн през платформата ZOOM и чрез предварително изпратено видеопредставяне. Всички разработки се оценяват от компетентно жури.

В съпътстващата програма на конференцията са включени три изложби. „България - събития, традиции и личности“, с експонати от богатата колекция на русенеца Петър Михайлов, съдържа оригинални пощенски пликове, картички и марки, свързани със съкровищата, открити по българските земи, българската писменост, духовност, национално-освободителното движение, народните традиции и личностите на България. Документалната изложба с материали от фонда на библиотеката „Обект 889“ е посветена на 70-годишнината от откриването на Дунав мост. В Галерия „Библиотека“ е подредена експозицията „Избрано“ с творби на 46 автори от Музея на фотографията в Казанлък, а времевият отрязък на създаването им е повече от 100 години. Музеят гостува на Градското фотографско дружетво в Русе.

Програмата включва още презентацията на адвокат Боряна Робева-Стоянова „Ние и авторското право“, етюди от постановката „Направи го отново, Фауст!“, по „Фауст“. Първа част от Йохан Волфганг Гьоте, в изпълнение на Театрална трупа „МАГИМ“ към МГ „Баба Тонка“ – Русе и младежката дискусия „Науката, човекът и изкуственият интелект. А сега накъде?“ с водещ Джем Христов.

Участниците и гостите на библиотеката ще имат възможност да посетят и личната библиотека на Михаил Арнаудов и музейната експозиция с библиотечни архивни материали в часовниковата кула.