• EnglishEnglish
Започна VІ Международна научна конференция с надслов „ИДЕИ, ИДЕАЛИ – ВЪЗХОД И КРУШЕНИЕ“
23 април 2019 г.

Днес в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ бе открита VІ Международна научна конференция с надслов „ИДЕИ, ИДЕАЛИ – ВЪЗХОД И КРУШЕНИЕ“. Интересът към събитието е изключително голям. Заявка за участие изпратиха над 90 участници от България, Полша и САЩ. В четири секции в залите на културната институция ще бъдат представени различни гледни точки за идеи и идеали в сферата на историята, религията, философията, правото, културата, икономиката, технологиите и други области на човешкото познание. Конференцията е посветена на 185-годишнината от рождението и 140-годишнината от кончината на патрона на библиотеката Любен Каравелов. Неин научен ръководител е проф. д.и.н. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии.
В началото на форума директорката на библиотеката Теодора Евтимова приветства участниците и гостите и разкри причините за избора на темата на тазгодишната конференция и нейната връзка с живота и делото на видния български революционер и просветител Любен Каравелов. „Избрахме нашата шеста поред Международна научна конференция да интерпретира различни гледни точки върху взаимното преплитане, преливането и влиянието на идеи и идеали, които са променяли същността и корените на няколко цивилизации“ – подчерта тя и пожела успех и ползотворни дискусии на участниците.
Прочетени бяха поздравителни адреси от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, еврокомисаря в ЕК Мария Габриел, генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, областния управител на Област Русе Галин Григоров.
Гост на форума беше Ирена Петрова, директор на Дирекция „Култура и образование“ при Община Русе, която приветства участниците в конференцията от името на кмета на града Пламен Стоилов и от свое име. Тя поздрави ръководството и колектива на русенската библиотека за високото ниво на това международно събитие, с което градът ни може да се гордее.
Поздравителни адреси до участниците в конференцията бяха изпратени и от председателя на Русенската стопанска камара Красимир Ениманев и началника на Отдел „Държавен архив“ – Русе Стефка Маринова.
В рамките на пленарната сесия проф. Вера Бонева прочете своя доклад: „Тая знаменита къща. Домът на Любен и Петко Каравелови в Копривщица“. Тя представи родната къща на Любен Каравелов като духовен топос и начало на едно значимо човешко дело, като художествена реализация в творчеството на писателя, като туристическа дестинация; проследи процеса на музеефицирането на обекта, състоянието и развитието на експозицията, превърнала се в „портал към съкровените ценности и традиции“.
По време на конференцията в Галерия „Библиотека“ ще бъде открита изложбата „Резонанси“, с картини от фонда на Исторически музей – Панагюрище. В нея са включени творби на Дечко Узунов, Светлин Русев, Давид Перец, Николай Русчуклиев и др. Експозицията ще бъде изложена до 15.05.2019 г.
В културната програма на конференцията е предвидена станалата вече традиционна разходка по река Дунав с кораба „Русчук“. Участниците и гостите ще имат и възможността да посетят природния феномен в близост до с. Пепелина – пещерата Орлова чука.