• EnglishEnglish
Защитете парите си, осигурете бъдещето си
20 март 2024 г.

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Тя е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансово благосъстояние и устойчивост. През 2024 г. провеждането на световната седмица на парите се координира от JA Bulgaria. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е  регистрирана като доброволец в инициатива.

Учениците от Първо частно средно училище „Леонардо да Винчи“ в Русе посетиха Детски отдел на библиотеката по повод Световната седмица на парите. Образователна беседа бе изнесена от Бояна Костадинова и Милена Дерменджиева пред децата от втори, трети и четвърти клас, които се запознаха с нови термини и участваха в творческа работилница. Бояна и Милена обсъдиха с тях защо е нужно да сме финансово грамотни, какво е приход, разход, семеен бюджет. Дали познаваме българските банкноти, как да разпознаваме защитните знаци по тях и какво се случва в Монетния двор на България. Как са възникнали парите и през каква еволюция са минавали през годините – информация, която беше не само интересна, но и полезна. Радваме се, че децата знаеха и искаха да учат още по темата за финансите.

Играта „Потоци пари“ предизвика силен интерес сред младежите от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“  ̶ Русе. Като обучител по финансова грамотност, Ваня Райкова разкри философията на финансовите операции, както в ежедневието ни, така и в дългосрочен план. Средношколците научиха как се инвестира, как да управляват парите си, оправдан ли е рискът при сключване на сделки и как се постига финансова обезпеченост.

Играта ще продължи и в следващите дни.