• EnglishEnglish
Змей Горянин - летопис, живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)
23 май 2018 г. 18:00 ч. – 20:00 ч.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Русенско общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин“ организират вечер, посветена на русенския писател СВЕТЛОЗАР ДИМИТРОВ – ЗМЕЙ ГОРЯНИН и премиера на книгата на доц. д-р инж. Атанас Колев „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“. За творчеството на писателя ще говори литературоведа проф. д.ф.н. Пенка Ангелова.

Светлозар Акендиев Димитров, известен с литературния си псевдоним Змей Горянин, е роден на 11 януари 1905 г. (ст. ст. 29 декември 1904 г.) в Русе. Той е един от най-продуктивните български творци от първата половина на ХХ век. Автор е на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Заради кратката  си дейност, като цензор в Дирекцията по печата, след 9 септември 1944 г. е осъден и лежи една година в затвора. Книгите му попадат в „Списъка на фашистката литература“, иззети са от библиотеките и са унищожени, а името му е заличено от литературния живот. Змея е помилван през 1945 г., но въпреки това в продължение на години е следен от Държавна сигурност и даже в дома му е извършен обиск за установяване и изземване на „фашистка“ литература. 

Изолиран от публични изяви той непрекъснато пише  „книги за чекмеджето“, с вярата, че един ден те ще стигнат до читателя. Неглижиран от властта, умира в самота на 25 август 1958 г. Погребан е в старопланинския манастир „Седемте престола“. 

На родния си град писателят посвещава два цикъла стихотворения: „Сонети за Русе“ и „Песни за моя роден град“ и трилогията „Дунавът тече“. Русенски възрожденци са герои на много негови разкази, а в мемоарната си книга „Червеният хотел“ описва семейството и детството си край брега на Дунава.

Книгата „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905–1958–2017)“ е документален летопис, в който са събрани най-съществените дати и събития от живота и творчеството на писателя. Тя включва и откъси от негови емблематични исторически  произведения, кратка  библиография на отпечатаните творби, именен и географски показалци и др.