• EnglishEnglish
Змей Горянин - летопис, живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)
23 май 2018 г.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше домакин на вечерта, посветена на русенския писател Светлозар Димитров - Змей Горянин. Той е един от най-продуктивните български творци от първата половина на ХХ век. Заради кратката  си дейност, като цензор в Дирекцията по печата, след 9 септември 1944 г. е осъден и лежи една година в затвора. Книгите му попадат в „Списъка на фашистката литература“, иззети са от библиотеките и са унищожени, а името му е заличено от литературния живот. Помилван е през 1954 г., но изолиран от публични изяви. Въпреки това не престава да пише с вярата, че един ден творбите му ще стигнат до читателя.

В днешно време редица личности и организации се опитват да извадят от забвението творчеството на Змей Горянин, да го популяризират сред съвременните български читатели. Такива усилия полага и Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която през 2015 г. организира конференцията „Змей Горянин – непознатият“ и издаде сборник с докладите от нея. В тази посока са насочени усилията и дейността и на Русенското общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин“.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов изпрати Поздравителен адрес по повод премиерата на книгата на доц. д-р инж. Атанас Колев „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“.

Присъстващите на вечерта почетоха паметта на писателя с минута мълчание.

Доц. д-р инж. Атанас Колев представи основни моменти от живота и творчеството на Светлозар Димитров. Литературоведът проф. д.ф.н. Пенка Ангелова говори за творчеството на Змей Горянин и представи книгата „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“ на доц. д-р инж. Атанас Колев. Тя съдържа цялата фактология за Светлозар Димитров, представени в три части. Първата част е летопис за живота и творчеството му. Във втората – „Многоликия Змей Горянин“ – са включени раздели за реализациите на този невероятен талант, установените досега 35 псевдонима, какво може да се открие за него в Интернет, спомени на сестра му Ефталия Димитрова за детството и родословието на писателя, мнения на приятели, литератори и читатели за Змей Горянин. В третата част са включени 10 приложения с кратка представителна извадка на знакови творби: „Лириката на Змей Горянин“, „Литература за деца“, „Хуморът на Змея“, „Историческата проза на Змей Горянин“ – откъси от негови емблематични исторически  произведения, кратка  библиография на отпечатаните творби, именен и географски показалци и др. 

Ученици от Математическа гимназия „Баба Тонка“ изпълниха поетичен рецитал, а възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“-Русе - музикални фрагменти.

В рамките на вечерта присъстващите имаха възможност да разгледат изложбата „Една книга от „А“ до „Я“, проследяваща пътя от зараждането на идеята до окончателното отпечатване на книгата „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“. Сред експонатите бяха писма с проф. Сава Василев, писани през периода 28 август - 1 септември 2015 г. по повод написване книга с летописа на Змей Горянин; няколко варианта на ръкописа с направени бележки; снимки на илюстрациите; варианти на корица и др.

Още по темата