• EnglishEnglish
Знаете ли, че…
13 януари 2021 г.

Алеко Иваницов Константинов е роден на 13 (01 ст. ст.) януари 1863 г. в Свищов. Учи в родния си град и в Априловската гимназия (Габрово). Завършва средно образование в гр. Николаев, Русия (1881) и право в Новоросийския университет в Одеса (1885). Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно уволняван по политически причини. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет. Посещава международните изложения в Париж (1889), Прага (1891) и Чикаго (1893). Училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество "Славянска беседа", на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет.

Инициатор и радетел на организирания туризъм у нас. Член на Демократическата партия на Петко Каравелов, в чийто печатни издания сътрудничи.

 

Започва писателската си дейност с поезия. Първият му запомнящ се текст е пътеписът  "До Чикаго и назад" (1894), в който описва пътуването си до Америка и проследява цивилизационните разлики, като дава темпераментна картина на нравите. Талантът му на хуморист и психолог проличава и в анекдотичната книга "Бай Ганьо", в която създава образ на герой, оспорван и до днес, но превърнал се в нарицателно име за различни проявления на човешкия и националния характер.

Алеко Константинов е автор на пътеписи за красивата българска природа, на разкази, както и на множество фейлетони. "Пази, боже, сляпо да прогледа", "Разни хора, разни идеали", "Страст", "Честита Нова година!" са емблематични за Алековия граждански патос и за тънкото му чувство за хумор, ирония и самоирония, които го правят четен и до днес. Превежда от руски и френски език.

Щастливеца среща смъртта си на 23 (11 ст.ст.) май 1897 година при неуспешен атентат срещу неговия съпартиец от Демократическата партия Михаил Такев. В землището на село Кочагово, на пътя между Пещера и Пазарджик, наемните убийци Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона на писателя и го пронизват смъртоносно.

Във фонда на русенската библиотека се съхраняват различни издания на пътеписите, фейлетоните и други творби на Алеко Константинов, както самостоятелно, така и в томове събрани съчинения. За изследователите на общественика и писателя, познат като Щастливеца, е богатият набор критическа и историографска литература.

Още по темата