• EnglishEnglish
Знаете ли, че…
22 февруари 2021 г.

Христо Тодоров Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 г. в Тополовград, по-късно се премества със семейството си в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския държавен университет. Първата му публикация във вестник е карикатура. Първата му книга се казва „Пропукан асфалт“ и е издадена през 1981 година. Работил е като драматург, а после и като директор на кукления театър в Ямбол. Сътрудничи на пресата.

Автор е на белетристика, публицистика и поезия. Романът му "Аутопия: другият път към ада", 2003, е сред първите пет номинирани за наградата на Фондация "Вик" книги, а други негови четири книги са номинирани за наградата на книжарниците "Хеликон". Носител е на ред литературни награди, сред които и първа награда на "Развитие" КДА за непубликуван роман (за книгата му "Смъртта е за предпочитане", 2003), "Златният ланец" за разказ на вестник "Труд", "Чудомир", национална награда за хумористичен разказ, награда „Елиас Канети“ за романа „Една и съща нощ“ (2015) и др. Член е на Съюзa на българските писатели. Живее и работи в Ямбол.

Във фонда на русенската библиотека се съхранява голяма част от творбите на Христо Карастоянов, между които : „Името“, „Паякът“, „Аутопия: Другият път към ада“, „Послепис“, „Перпетуум мобиле“, „Атлантида: деяния“, „Кукувича прежда“, „Сбъркана хроника“, „Животът няма втора половина“, „Една и съща нощ“ и др.

Още по темата