• EnglishEnglish
Знаете ли, че…
23 февруари 2021 г.

Ерих Кестнер е един от най-четените немскоезични писатели на XX век – лирик, белетрист, сценарист и сатирик, автор на популярни книги за деца. Роден е в Дрезден, Кралство Саксония, на 23 февруари 1899 г. и израства в дребнобуржоазна среда, в семейството на майстора-седлар Емил Кестнер и домашната прислужница Ида Аугустин. По време на Първата световна война е редник на фронта. Следва литература, история, философия и театрознание в Лайпциг, като дори успява да защити докторска дисертация. После се преселва в Берлин, сътрудничи на редица вестници със стихотворения, репортажи и рецензии и си създава име на блестящ хуморист и сатирик, както и на проникновен писател за деца. След края на Втората световна война Кестнер се установява в Мюнхен, където заедно със завърналите се от емиграция приятели основава литературното кабаре „Ди Шаубуде“ – за него написва множество песни, оформили модерния немски градски шансон.

Автор е на много романи за деца. Тъничката книжка на Ерих Кестнер „Емил и детективите“ (1928) се разграбва, преди още да е засъхнало мастилото. Романът скоро е преведен на двадесет и четири, а до днес вече на петдесет и девет езика. Една след друга излизат „Антон и Точица“ (1931), „Фабиан. Историята на един моралист“ (1931) и „Хвърчащата класна стая“ (1933), които го утвърждават като блестящ разказвач. След Втората световна война Кестнер създава още книги за деца, между които „Двойната Лотхен“ (1949) (до 2007 г. по романа са направени осем филма в различни държави), „Конференцията на животните“ (1949) и „Малкият мъж и Малката мис“ (1967). През 1960 г. Кестнер е награден с най-високото отличие за детска литература - медала „Андерсен”. В България са публикувани десет романа и сборници с разкази на писателя.

На разположение на малки и големи читатели в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе от Ерих Кестнер са: „Приказки“, „Конференцията на животните“, „Стъкленият човек“, „Хвърчащата класна стая“, „Неизбежна гибел“, „Двойната Лотхен“, „Малкия мъж“,  „Малкият мъж и Малката мис“, „Антон и Точица“ и др.

Още по темата