• EnglishEnglish
Изкуство ли са графитите?
11 ноември 2020 г.

 Графити (или графито) са рисунките или надписите на обществени места (стени на къщи, метрото, улицата), обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура, но корените им са в най-древното минало (скалната живопис например). Името graffiti идва от английски и италиански, вероятно от graffiare, глаголът за одрасквам, набраздявам някаква повърхност.

В действителност графитите се появяват през 20 век, заедно с хип-хоп и рап субкултурата. Използвали са се за начин на общуване между бандите. Днес графитите се срещат навсякъде, дори върху високи сгради. Те се считат за форма на улично изкуство и една от най-популярните форми на художествена изява в целия свят. Графитите вече са се утвърдили като независим жанр в съвременно изкуство  и като част от културата и градския начин на живот. В много страни и градове творци създават истински шедьоври по улиците на градовете.

Да обърнем по-голямо внимание на графитите като изкуство – те имат история, могат да превръщат грозното в красиво, изразяват въображението и светогледа на своя автор, разкриват таланта му, пречупват действителността през призмата на необикновени цветове и форми.

Материалът е част от проект "Графити на светло", който се реализира от Сдружение "Културни пространства" и РБ "Любен Каравелов" и се осъществява по програма Култура на Община Русе.

Още по темата