• EnglishEnglish
Излезе от печат „Иван Грозев (1872 - 1957)“
23 ноември 2021 г.

Био-библиографията на Иван Грозев е опит за цялостно библиографско изследване на творчеството и личността на българския поет, драматург и литературен критик.

Иван Грозев Петков е роден на 23 юни 1872 г. в с. Червена вода, Русенско. Завършва средно образование в Русе, след което славянска филология в Софийския университет. От 1894 г. дълги години е гимназиален учител в София. Бил е учител по литература на Йордан Йовков.

От началото на 20-те години на миналия век започва да се занимава сериозно с изкуствознание, история на религията и литературна критика. В периода 1922–1923 г. изнася поредица от лекции в салона на Теософското дружество и в Софийския университет „Климент Охридски“. Бил е редактор на сп. „Теософия“. Превежда „Гласът на безмълвието“ от Елена Блаватска. Сътрудничи на списанията „Българска сбирка“, „Всемирна летопис“ и „Хиперион“.

Председател е на Управителния съвет на „Културно дружество българско родно изкуство“ и член на Съюза на българските писатели.

На 23 януари 1928 г. Михаил Арнаудов подготвя предложение за номинирането на Иван Грозев за Нобелова награда за литература. Предложението е гласувано в секцията на БАН и достига до регистрите на Нобеловия комитет. Мотивирано е така: Иван Грозев е интерпретатор – преводач и представител на ценностите, които притежава младата българска литература. Предложението е от 1928 г., но се състезава с автори от 1929. Номинациите са 30, а наградата е спечелена от Томас Ман.

Иван Грозев умира на 10 януари 1957 г. в София.

Задачата на био-библиографията „Иван Грозев (1872 – 1957“ е да отрази възможно най-пълно и да разкрие детайлно неговото стойностно литературно дело, да достигне до по-широка аудитория, да донесе знание за писателя, да насърчи интерес към живота и литературното наследство на Иван Грозев.

В био-библиографията издирената литература е групирана в два основни раздела: „Публикации на Иван Грозев“ и „Публикации за Иван Грозев“. Първият раздел представя материалите в три рубрики: „Самостоятелни публикации“, „В периодични издания, сборници и интернет пространството“ и „Преводи“. Настоящото издание представя творбите му с оригиналния им правопис и заглавия. Вторият раздел включва биографични бележки, спомени, литературна критика, рецензии.

Със своите информационни възможности био-библиографията „Иван Грозев“ би улеснила работата на специалисти литературоведи, езиковеди и изследователи, както и на всички, с интерес към значимото творчество на поета, драматурга, учителя, теософа и преводача Иван Грозев.

Още по темата