• EnglishEnglish
Император Александър II в гр. Бяла, Русенско през 1877 г.
01 ноември 2017 г.

В Деня на народните будители Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе беше домакин на премиерата на книгата на Красимир Кънчев „Нови страници към историята на гр. Бяла, Русенско“. Авторът посвещава „настоящата ми книжица на д.п.н. Петко Бояджиев за създадените предпоставки по реализация на увлечението ми към историята именно в гр. Бяла и особено на доц. д.и.н. Георги Плетньов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, за неуморната му страст и плам в търсене на историческата истина, които запали в душата на всеки негов студент и възпитаник. Дано да съм отговорил на високите критерии, които ми поставиха!“. Книгата оповестява неизвестни факти от пребиваването на Александър II в Бяла през 1877 година. Трудът на историка беше представен от Теодора Бакърджиева от Регионален исторически музей – Русе , която в емоционалното си слово сподели с публиката напълно нови и неизвестни факти, свързани с тези исторически събития и така открехна завесата към изследването на Кр. Кънчев.

Красимир Кънчев искрено благодари на спомоществователите си, както на близките си, приятели и познати, критици, които са го подкрепили в това начинание. Изданието е осъществено и с подкрепата и благородното спомоществователство на Русенския областен вестник „Утро“, Разградския областен вестник „Екип 7“, Русенския регионален кабелен телеком „Делта“ и „Шлагер радио – Русе“. Авторът изказа благодарността си за подкрепата в проучванията и информационната осигуреност на екипа на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Авторът получи поздравителен адрес от Кмета на Обища Русе, Г-н Пламен Стоилов и беше почетен от много свои приятели, изследователи на местната история, преподаватели от Русенски университет и колеги от регионалния исторически музей, както и от русенския митрополит Наум.

Авторът е историк с разностранни научни интереси. Неговите занимания са насочени най-вече към изучаването на  миналото на град Русе и на Североизточна България преди Освобождението. Той издирва и обнародва малко познати документи, които съдържат данни, свързани с Русенския край. Красимир Кънчев е публикувал голям брой научно-популярни статии, написал е сценарии за документални филми и др.