• EnglishEnglish
Интерактивна Пътуваща Изложба DANUrB – Дунавски Градски Бранд
20 юни 2019 г. – 30 юни 2019 г. 11:00 ч. – 12:30 ч.
Читалня, 2. ет.

 

Изложбата е продукт и част от пилотните дейности, реализирани по проект DANUrB. Експозицията поставя акцент върху множество различни теми, породени от взаимодействието между населени места по поречието на реката при изпълнението на проекта. Целта е посредством показването на детайли да се надхвърлят националните граници, като по този начин посетителите придобият усещането за транснационална принадлежност. По този начин изложбата ще постави под въпрос типичните различия между изток и запад, горна и долна част от течението р. Дунав, селски и градски райони, материално и нематериално културно наследство, и др. Изложбата предизвиква въображението на посетителите, размива географските граници и очертава нови хоризонти, които целят да предизвикат емоционални усещания във всеки посетител. Изложбата се фокусира върху две основни области: хората и реката и връзките между тях, включително взаимоотношения, дейности, разкази, история, познати и невидими пейзажи. За всичко това ще допринесат и интерактивните елементи, основани на аудио-визуални и други материали, създадени в проекта DANUrB : фотографии, които посетителите могат да променят, карти, където могат да допринесат със свое собствено ноу-хау, да се локализират, да гласуват, технологична и аналогова интерактивност, увлекателни Гео-игри, където могат да се включат в аналогови места, но в същото време и във виртуална реалност. 

Русе е последният град в България, където ще гостува експозицията, като тя ще остане в Малката Виена за период от 10 дни, след което, на 1 юли, изложбата ще бъде транспортирана до Букурещ, Румъния, където ще бъде съхранявана. Идентични изложбени материали ще се представят успоредно и в страните по поречието от среден и горен Дунав.

 

11.30-12.00  Представяне на разработена стратегия „ Мостове на идентичност“, по проекта DANUrB– Тя ще бъде представена от г-жа Нина Драгнева-експерт по проекта, към АРЧР и г-жа проф.др.Арх. Анжелика Стан от Университет по архитектура Йон Минку, Букурещ, Румъния.

На откриването ще присъстват официални лица от община Гюргево, Университет по архитектура Йон Минку, Букурещ, Национален изследователски институт за развитие на туризма- Букурещ. Ще бъдат поканени заинтересовани страни, свързани с развитието на туризма и популяризирането на Дунавските градове като предпочитани дестинации.

На 22.06.2019 (събота)  АРЧР организира:

За най-малките

Работилница с Конкурс за най-добра детска творба (рисунка, модел от пластелин, др.) на тема „ Дунав по-красиво място утре“

Литературна творба на тема „ Дунав -моето днес и моето утре“ -предизвикателство за по-големите

Есе или стихотворение, което може да бъде придружено с картина. Най-добрите творби ще бъдат преведени на английски език и ще обогатят Пътуващата изложба.

Награда

За всички усърдни и талантливи творци: Разходка с кораб „ Русчук“ (присъствието  на родител е задължително) 

 

Изложбата се организира съвместно с Областна администрация Русе и Община Гюргево, с медийната подкрепа на “The Site” и с любезното съдействие на Регионална библиотека „ Любен Каравелов“.