• EnglishEnglish
Йордан Йорданов и „Късната любов на самотата“
20 юни 2024 г.

На 19 юни в библиотеката гостува русенският поет и журналист Йордан Йорданов, който представи новата си стихосбирка „Късната любов на самотата“, съдържаща избрана и нова лирика.

Събитието води Красимира Маринова, член на Съюза на свободните писатели. Рецензентите на книгата д-р Никола Бенин и Тодор Билчев определиха стихосбирката като най-доброто от творчеството на Йордан Йорданов. В нея авторът „умело улавя трептенето на думите и ги облича във форма, която резонира в усещането на читателя“.

Поетичната книга обхваща условно три цикъла с провокативни заглавия: „ Сърцето ми над пропаст свети “ , „ В часа на тихата нежност “ и „ Съдбата никога не моли“.

Първият цикъл внушава завръщането към корените, към пространството на миналото, но и яростно звучи темата за различния-онзи, който не се вписва в редиците на редниците и който върви извън утъпканите пътеки.

Във вторият цикъл лирическият герой разголва своята съкровена същност, за да намери път към взаимността и щастието, за да изживее трепетите на копнежа и надеждата.

Много любов и благоговение има в стиховете, посветени на родителите.

В третият цикъл има обръщане към историята, но  и към драматизма на днешния ден. Тук се преплита и темата за творчеството и твореца, за духа, който окрилява и носи надежда  за бъдното.

Йордан Йорданов прочете част от стихотворенията, които са с майсторски изплетена и обмислена структура, за което получи заслужени аплодисменти от публиката. Получи много

похвали и мили думи от присъстващите колеги, приятели и близки. Разбира се, остана време и за автографи и чаша вино.

Йордан Йорданов е член на Съюза на свободните писатели и на Съюза на българските журналисти.