• EnglishEnglish
Йорданка Благоева: Деца, всеки ден отделяйте време за спорт!
13 април 2018 г.

Регионална библиотека ‚Любен Каравелов“ бе домакин на срещата с легендата в българската лека атлетика Йорданка Благоева. Инициативата е съвместна с ОУ „Иван Вазов“, Фондация „Русе - град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“. Гости тази вечер бяха спортни деятели, спортисти, ученици от русенски училища, граждани, почитатели на именитата спортистка.
Световната ни рекордьорка бе представена от Евгени Игнатов – председател на Спортен клуб „Дунав“, най-добрият български бегач в бягането на средни и дълги разстояния за всички времена.
По време на срещата с талантливата лекоатлетка беше прожектиран документалният филм за нея „Отвъд скока“, който повдигна духа на присъстващите. Емоционален и затрогващ, той показва в детайли лишенията, устрема, волята и духа за постигане на високи успехи от световни величини.
След прожекцията гостите задаваха своите въпроси и се създаде атмосфера на непринудено общуване. Личното послание на Йорданка Благоева към децата бе всеки ден да отделят време за спорт.
Йорданка Благоева Иванова е българска състезателка по лека атлетика в дисциплината висок скок, носителка на сребърен и бронзов олимпийски медал от олимпийските игри през 1972 и 1976 г., европейска шампионка в зала през 1972 г., първата българска състезателка, която поставя световен рекорд в дисциплина от леката атлетика.