• EnglishEnglish
КАСТИНГ НА КНИГИ С НОВИ ЧИТАТЕЛИ
09 февруари 2019 г.

Третокласниците от ОУ "Васил Априлов" с класен ръководител Радка Данчовска и техните родители посетиха днес библиотеката като разгледаха различните отдели и станаха наши читатели. Заедно с тях поставихме началото на кампанията за насърчаване на детското четене - наградата "Бисерче вълшебно". Тя е единствената награда за детско - юношеска литература в България, чието жури са децата от 5 до 16 години. Номинираните книги са издадени на български език през предходната година и излизат за първи път на книжния пазар. Разделени са в четири възрастови категории и една с научни текстове. Присъстващите получиха информация как могат да се включат в кампанията от сайта на "Бисерче вълшебно" - https://www.biserche.com/biserche-2019/.

Участниците в Кастинг на книги  бяха предварително подбрани заглавия от категориите "Изследователи" и "Мечтатели". Деца и възрастни станаха жури като гласуваха за отделните книги по различни критерии. В пет етапа подбора им беше по заглавие, по художествено оформление на корицата, откъс от текст и анотация на съдържанието. Победител стана книгата "Каменните ангели" от категория "Мечтатели", а другите участници бяха: " Как Лора се научи да брои до десет", "История с две въшки", "Аз, котаракът Шеви и най- младият дядо на света" и "Хоботчо". За част от чувствата, които изпитваме в своето ежедневие, децата научиха от книжката с научен текст в категория "Нещотърсачи" - "Емоциите. Вълнения...и аз във всички мои състояния." Всяко от тях имаше възможност да разгледа книгите от "Бисерче вълшебно" и да си избере няколко заглавия, които да прочете. Класният им ръководител г-жа Данчовска също избра някои от тях, които да четат в час по извънкласно четене.

Тази вълнуваща съботна среща с третокласниците от ОУ "Васил Априлов" завърши с много усмивки, обещание за нови срещи и основаване на Читателски клуб "Бисерче вълшебно".