• EnglishEnglish
КЛАСИЦИТЕ
04 ноември 2021 г.

През 2021 г. се навършват 200 години от рождението на писателите: Фьодор Достоевски, Шарл Бодлер, Николай Некрасов и Гюстав Флобер. По този повод в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е подредена изложба „Класиците“, която напомня за творчеството на тези велики писатели.

Шарл Бодлер (1821 – 1867) е роден в Париж. Той пръв поставя основите на френския символизъм. Поезията му съчетава ритмично и музикално съвършенство с мрачен романтизъм и еротизъм. Най-известното му произведение е стихосбирката „Цветя на злото“. Автор е и на „Малки поеми в проза“, „Изкуственият рай“, „Естетически и критически съчинения“.

Фьодор Достоевски (1821 – 1881) е роден в Москва. Автор на „Бедни хора“, „Записки от мъртвия дом“, „Унижените и оскърбените“, „Престъпление и наказание“, „Бесове“, „Идиот“, „Братя Карамазови“ и др. Романите му се отличават с дълбоко психологическо прозрение и оказват силно влияние върху руските писатели.

Николай Некрасов (1821 – 1878) е роден в село Немиров, Виницка околия, Подолска губерния. Той е руски поет и издател на сп. „Съвременник“. Посвещава се на каузата за освобождаване на крепостните селяни. Автор е на приказки, пиеси и поеми, най-известната от които е „Кой в Русия живее добре?“

Гюстав Флобер (1821 – 1880) е роден в Руаон. Става известен с първия си роман „Мадам Бовари“, последван от „Саламбо“, „Възпитание на чувствата“, „Изкушението на свети Антоний“ и др. Прозата му се отличава с изящен стил, прецизен детайл и задълбочен психологически анализ.

Изложбата „Класиците“ включва творби на писателите и литература за тях. Представени са както съвременни издания, така и издания, публикувани в края на ХІХ и първата половина на ХХ век. Някои от тях са от „Личната библиотека на Михаил Арнаудов“ – една от най-ценните колекции на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.