• EnglishEnglish
Книгата „Кафене „България“ влезе във фонда на библиотеката
01 февруари 2018 г.

Три екземпляра от последната си книга „Кафене „България“ дари на Библиотеката русенската журналистка и писателка Виолета Радева.

Читателите на Русенската библиотека ще намерят в изданието спомени, писма, детайли, снимки и други малко популярни факти за известни личности от българската културна история, между които Пенчо Славейков, Мара Белчева, Кирил Христов, д-р Кръстев, Йордан Бадев, Антон Страшимиров, Сирак Скитник, Яна Язова, Петър Карапетров, Адриана Будевска, проф. Балабанов, Стефан Танев, Добри Немиров, Чавдар Мутафов и др.

Ето какво пише за книгата нейният редактор Йордан Палежев: „Кафене България“ е един от тези редки случаи на изследователска сполука – по замисъл и изпълнение“.

Виолета Радева е дългогодишен читател и един от дарителите на Русенската библиотека. Завършила е българска филология и философия в СУ „Св. Климент Охридски“, доктор по философия. Професионалният й път на журналистка започва в окръжния вестник „Дунавска правда“- Русе. От началото на 70-те години на ХХ век тя живее в София и работи последователно във вестниците „Земеделско знаме“, „Подкрепа“ и „Демокрация“. Авторка е на книгите „Рилският чудотворец“, „От първо лице“, „Везната на бъдещето“, „Обол за лодкаря Харон“, съставителка и редакторка е на книгата на Невена Крапчева „Спасителното упование“. Сценаристка е на документалните филми на БНТ „Диарбекирски заточеници“, „В примката на мълчанието. Змей Горянин“ и „Потомци на Фичето“. Публикувала е множество статии на литературни и исторически теми, интервюта, политически коментари.