• EnglishEnglish
Книга, филмирана 2 пъти, спечели съботния кастинг
29 октомври 2016 г.

След като цяла седмица през профилите на библиотеката  в социалните мрежи търсихме  весело жури за приключението „Кастинг на книга”,  тази събота нашите участници, приятели и почитатели изпълниха с приповдигнато и състезателно настроение съботното утро в Детския отдел. Както винаги различни, много цветни и много забавни, пред аудиторията бяха представени книгите:  „Макси“ на Уш Луун; „Лиза и къпиновата принцеса“ на Мариане Ефингер; „Мая и Моте“ на Антье Сцилат; „Мост към Терабития“ на Катрин Патерсън и „Момчето с роклята“ на Дейвид Уолямс. Три от книгите бяха от “Читателска щафета 5: Патилански приключения”.

Кастингът премина в 5 етапа. По регламент във всеки етап, в зависимост от предпочитанията на детското жури, отпада по една книга, за да остане накрая победителят. Забавлението е образователно и възпитателно, защото формира у децата читателски вкус и чувство за правилна преценка на литературен текст. Книгата-победител е оценявана по няколко критерия: заглавие, оформление на  корицата, атрактивен откъс от повествованието и анотация на издателите.

В поредния „Кастинг на книга” победител е „Мост към Терабития“ от Катрин Патерсън. Радостно е, че малките русенчета показаха невероятен усет към качествата на това произведение, защото то носи на авторката световната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен” през 1998 г. Книгата има още 8 отличия в САЩ и по света и е филмирана два пъти.