• EnglishEnglish
Книги за близо 5 000 лв. получи библиотеката от благотворителния маратон „Чрез спорт към знание"
24 август 2022 г.

Александър Тодоров – организатор на маратона, и Светлозар Димитров – управител на EUShipments – фирмата с най-активно участие, донесоха днес в библиотеката книги за близо 5 000 лв., закупени с финансовите средства от спонсори, събрани на благотворителния маратон „Чрез спорт към знание". На 19 юни 2022 г. в Парка на младежта 214 русенци пробягаха общо 4200 обиколки. Благодарение на положителното отношение на спонсорите и инициативността на организаторите, във фонда на културния институт влизат заглавия на стойност повече от предвидените по регламент 4 200 лв. (по лев за пробягана обиколка). Освен книгите, нашите дарители донесоха и специална боя за училищни дъски на стойност около 500 лв., с която черните дъски стават бели.

Екипът на русенската библиотека участва активно в инициативата!

Благодарим от наше име и от името на нашите читатели на организаторите и всички спонсори: ЕконтNetWorxEUShipmentsМегахимKeysooГораинвестАДMotorettaeCommerce AcademyАлутехниксVelomastersEscreoХоби Кар ЕООДStartup Factory и Топ Кидс. Всички те ще получат сертификати за дарение от библиотеката.

Благодарим и на малките и големи съграждани-маратонци, които в неделния предиобед на 19 юни дойдоха в парка, съчетавайки полезното и приятно преживяване с благородната цел – събиране на средства за повече книги за библиотеката! Благодарим също на доброволците от Младежкия БЧК на Русе - постоянни партньори и поддържници в нашите инициативи!

Да припомним какво е това събитие благотворителен маратон „Чрез спорт към знание". То води своето начало от Силистра, където стартира през 2017 г. и е едно от популярните ежегодни събития в града. В него взимат участие хора на всякаква възраст, които са обединени около идеята да бягат, за да подпомогнат закупуването на нови книги за библиотеките в своя град. Всеки желаещ може да се включи в деня на събитието и да пробяга минимум една обиколка от 400 м., която с помощта на организаторите и спонсорите се финансира с един лев. Пробяганите обиколки в края на събитието биват калкулирани и срещу тяхната финансова равностойност се закупуват нови книги, които се даряват на Регионалната библиотека на съответното населено място. Русе е поредният град, който организаторите включиха в маратона през 2022 г.