• EnglishEnglish
Книги и календар доведоха Румен Петков в библиотеката
19 август 2020 г.

Лидерът на АБВ Румен Петков използва посещението си в дунавския град, за да гостува на библиотеката. С него бяха активисти на русенската организация на партията, водени от областния председател Валери Иванов.  Румен Петков подари три интересни заглавия на културния институт. „Размисли и сенки“ на Браян Дженкинс представлява задълбочен анализ на целия процес на възникването и развитието на тероризма от явление до политически практики и инструмент за шантаж в световен мащаб. Предговорът на тази книга е на дарителя, а на първата й страница той написа посвещение за библиотеката: „Русе е вратата на духа на Майка България към Европа. Русе е душа на Европейска България. Русе е сърце на българското по Дунава. С почит и поклон към това, което правите“.

Втората книга е „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“ под съставителството и редакцията на Боряна Бужашка, а третата  - „Паисий Хилендарски. Епоха, личност, дело“,  е с автор Велчо Велчев. Гостите донесоха и четвъртия поред календар „Българско Възраждане“, който АБВ издава за пръв път през 2018 г. по случай 140 години Свободна България с цел събуждане на историческата памет за славните времена на България.

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова показа на гостите часовниковата кула и музея с екслибриси от колекцията  на културния институт и им разказа за уникалния международен конкурс за миниатюрна графика, който институцията организира ежегодно от 2005 г. Те получиха луксозни албуми от изданието на конкурса от м.г. -  „Ex Libris – Ex Cinema“ и рекламни материали.