• EnglishEnglish
Когато литературата ти е хоби
17 октомври 2018 г. 18:00 ч. – 19:00 ч.
Регионална библиотека "Любен Каравелов", галерия "Библиотека"

Фантастичната повест "Откритие" на Таня Мир е отличена с литературната награда "Еквалибриум" за 2017 г.

Годишната литературна награда "Еквалибриум" е учредена от издателство "Либра Скорп" през 2005 г. Основната идея на издателството е подпомагане на млади, талантливи, съвременни автори, чиито литературни творби заслужават да видят бял свят, но по редица причини (най-вече финансови) нямат този успех. Наградата няма парично изражение, а се състои в издаването на подготвен ръкопис, като на автора се предоставя част от тиража.

Именно такава е 23 годишната Таня Мирчева – млада, талантлива. Тя е родена и живее в София. Завършила е Френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин", в момента е студентка по право в СУ "Св. Климент Охридски". Литературата е нейно хоби, пише и поезия, и проза.

Нейната повест е с фантастичен сюжет, но съдържа и елементи на трилър, екшън, крими – всички те обединени в домогване на извечния непостижим блян на човечеството – безсмъртието. Историята в нея започва при разкопки на тракийска могила близо до Казанлък и прераства в своеобразно пътуване във времето, което по думите на редактора и издателя на книгата Денчо Михов, дава възможност да съпоставим ценностните норми от съвремието до две и половина хилядолетия назад в историята. Кои са били траките, какви са били, какви са техните схващания за живота преди и след смъртта, имали ли са писменост или не, имали ли са своя собствена култура или са заимствали от египетските и гръцките писмени източници? На тези и други въпроси дава отговор увлекателното изложение на Таня Мир. Действието е изпълнено с неочаквани обрати, а книгата се чете "на един дъх".

Представянето на повестта "Откритие" на Таня Мирчева ще бъде на 17 октомври от 18,00 часа в Галерия "Библиотека".