• EnglishEnglish
Кой е Антон Дончев?
15 октомври 2020 г.

На 14 септември 2020 г. се навършиха 90 години от рождението на българския писател - автор на исторически романи и белетрист, академик Антон Дончев. По този повод Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе покани големия патриот и хуманист, оставил ярка диря в българската литература и филмова драматургия, да се срещне с русенските читатели и почитатели на творчеството му на 20 октомври (вторник). Ще посрещнем живия класик в 18:00 ч. в зала „Заседателна“ на библиотеката. 

Кой е Антон Дончев?

В биографията, публикувана в страницата на писателя в Интернет, четем: "Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Родителите му са пощенски служители, семейството се мести от град в град и той не може да си спомни и да нарече свой роден дом нито едно жилище. Но опознава все нови селища – край морето, в равнините и в планината, и среща нови хора. Като юноша преживява бомбардировките на София и бягството на столичани. Когато бащата се пенсионира, семейството се установява във Велико Търново, столица на Второто българско царство, в столетна къща, паметник на културата. В нея баба Сребра, майката на писателя, която не умее да чете и пише, от сутрин до вечер пее народни песни. (Баба Сребра е описана със собственото си име в романа „Време разделно“.)...Той започва да пише стихове още щом научава буквите, но публикува първата си книга едва на 25 години, и то в съавторство. (с "Пробуждането" и неговото първо издание вече ви запознахме) ...Написва научнофантастична повест на 12 години и съвременен роман – за своя живот и за съучениците си, на 15 години. ...Антон Дончев завършва гимназия във Велико Търново и право в Юридическия факултет на Софийския университет. ...Когато романът „Сказание за времето на Самуила“ излиза, той получава наградата за най-добър роман на годината на Съюза на българските писатели. Досега от книгата – в 12 издания, в един и два тома, вече са продадени повече от 500 000 екземпляра. ...През 1963 г. Антон Дончев написва романа „Време разделно“. За почти петдесет години книгата има неустановен брой издания на български език – повече от 30 издания, в тираж от около 1 050 000 екземпляра, и е преведена на повече от 30 езика. Обемът на отзивите за романа на български език и на чужди езици значително надминава страниците на книгата..." Регионална библиотека "Любен Каравелов" притежава първото издание и на "Време разделно" от 1964 г. и то е достъпно за читателите.

Антон Дончев се впуска шеметно по трънливите пътища на родната история, създавайки за няколко десетилетия шедьоври като "Сказание за времето на Самуила“, „Девет лица на човека“, „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, „Странният рицар на свещената книга“, „Трите живота на Кракра“, „Легенди за двете съкровища“, „Сянката на Александър Велики“... 

Издателство „Захари Стоянов“ издава събраните съчинения на Антон Дончев в 15 тома, от които през 2020 г. излязоха т. 13 - "Сянката на Александър Велики" и т. 14 - "Пробуждането".

В продължение на повече от двадесет години авторът работи с киното и телевизията, като се опитва да запознае зрителите по света с участието и дела на българите в решаването на световните проблеми. Но това е тема за следващ разговор.