• EnglishEnglish
Красотата и тайните на ръчното тъкане
28 октомври 2022 г.

Приключи тридневната работилница по тъкане с водещ Ина Валентинова. Близо 100 бяха посетителите в сектор Изкуство на регионалната библиотека, които проявиха интерес към заниманията. Имаше както индивидуални участници, така и групови посещения. Част от тях бяха от възпитаници на Математическа гимназия „Баба Тонка“ – гимназията, която е завършила и самата художничка преди да се отдаде на изкуството на текстила в Художествената академия. 

Присъстващите имаха възможност да разгледат книги от фонда на библиотеката и личния архив на младата съвременна художничка и да добият представа за приликите и разликите в тъкането в различни държави и през различни периоди от време. Запознаха се и с творчеството на отделни автори като Марин Върбанов – световно известен български творец и основател на специалността текстил в Художествената академия.

Водещата на ателието сподели своите познания за тъкането от миналото до наши дни. Ина Валентинова разказа за видовете станове, елементите, от които са съставени, материалите, които се използват. Участниците разбраха какво е основа, вътък и кросно. Научиха как и с какво могат да обагрят сами преждите, как да си направят рамки за пана, как се насновават конците и как се преплитат преждите с различни цветове, за да се получат специфични фигури. Пред тях бяха разкрити и малки тайни, с които майсторите-тъкачи улесняват работата си.

Ина Валентинова направи демонстрация на своя личен вертикален стан. Показа вече готово авторско пано, което е работила в продължение на 5 месеца и това, което създава в момента. Разказа за идеята на композицията, представляваща част от цикъл от 12 проекта на картини, които предстои да се превърнат в пана.

Участниците получиха отговори на своите въпроси относно спецификите на техниката на тъкане и изпробваха уменията си  в практическите занимания.

Предвиденото време не стигна за всички вълнуващи въпроси и дейности. Обещахме си нови бъдещи срещи.