• EnglishEnglish
Летни емоции в Библиотеката
17 юли 2019 г.

Две групи деца по проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе приключиха заниманията си. Чрез игри и практически занимания участниците навлязоха в света на архитектурата и строителството. Научиха имената на много професии, изградиха от хартия свой квартал с къщи, улици, автомобили и градинки. Строиха с различни материали – пъзели, глина, картон, пластилин. Нови и модерни материали впечатлиха участниците. Изключително забавна бе работата с кинетичен пясък, от който малчуганите сътвориха замъци, лунни пейзажи, магистрали на бъдещето и други причудливи форми.  С 3D писалки измайсториха къщички, очила и други обекти, а водещата обученията и доброволките получиха сърца. Участниците работиха с приложен софтуер за вътрешен дизайн и направиха свои проекти за вътрешно обзавеждане на жилище. Момичетата изработиха от картон, цветна хартия, плат и други подръчни материали - обзаведена стая, а момчетата построиха къща от конструктор с дървени елементи.

Архитектурна разходка в Русе запозна децата с много сгради и тяхната история, а с помощта на дрон видяха забележителностите отвисоко. Младежи от различни училища решиха да оползотворят лятната си ваканция като се включат в заниманията с децата.  Благодарим на доброволците: Гергана от университет Маастрихт, Холандия, Цвета от ПГТ „Иван П. Павлов”, Росица от СУ „Христо Ботев”, Елеонора от АЕГ „Гео Милев”.

Работилницата продължава и през месеците юли и август. В нея ще вземат участие още близо 40 деца.

Проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се финансира по програма „Знание и растеж“ от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и с подкрепата на фондация Еконт и фирма "Ас - Строй". Проектът се осъществява в партньорство с ученици и преподаватели от ПГСАГ „Пеньо Пенев” – Русе и Сдружение „Културни пространства”.