• EnglishEnglish
Лиричен апотеоз на любовта
28 юни 2024 г. 17:30 ч. – 18:30 ч.
Читалня (синя) І етаж

На 28 юни (петък) от 17:30 ч. в Читалня (синя) І етаж шуменският лекар с душа и талант на поет Атанас Тодоров ще представи последната си книга „Сонети“. Модератор на срещата ще бъде Николай Калев.

Атанас Тодоров е роден в Русе. Завършил е медицина и в момента е лекар в Шумен. „Сонети“ е поредната му стихосбирка, посветена на преклонението на автора пред съвършенството и красотата на Жената, според него – най-светлото творение на естеството. Наименовал я е така, защото съдържа творби само в тази литературна форма.

В предговора към поетичната книга Антонин Горчев (който, за съжаление, ни напусна в началото на тази година) – литератор, поет, лауреат на националната награда за лирика „Иван Пейчев“ и добър приятел и познавач на творчеството на Атанас Тодоров, казва: „В творческата си биография той има написани над сто и петдесет сонета. Малцина от най-плодовитите автори, дори тези, които пишат в разцвета на сонетното творчество – европейския Ренесанс – могат да се похвалят с подобно постижение, защото да затвориш в строгата форма на сонетната архитектоника едно завършено произведение като емоционална и смислово въздействаща творба е поетичен подвиг. А в сонетите на Атанас Тодоров откриваме полета на вдъхновението и артистичността на твореца.“

Атанас Тодоров очаква любителите на класическия сонетен стих да си поговорят за жената и любовта на 28 юни, в 17:30 ч. в библиотеката. Заповядайте!