• EnglishEnglish
Личният архив на проф. Хикмет Мехмедов е вече част от фондовете на библиотеката
23 октомври 2017 г.

Дългогодишният балетмайстор на Русенската опера проф. Хикмет Мехмедов подари на библиотека „Любен Каравелов“ документи и други материали, обединени под името „Балетен архив“. Той включва публикации за творческата дейност на проф. Хикмет Мехмедов в национални и чуждестранни периодични издания; копия на програми и афиши на постановки с негово участие, хореография или режисура; лични документи, писма, снимки.Проф. Хикмет Мехмедов е роден в гр. Кърджали. Завършва балетно образование в Държавното хореографско училище-София. През 1977 г. е приет в Ленинградската държавна консерватория „Н. А. Римски-Корсаков“, което завършва с пълно отличие. Творческият му път започва като артист балетист в Националната опера и балетно студио „Арабеск“-София. През 1983 г. е назначен за балетмайстор и хореограф в Държавна опера-Русе, а десет години по-късно става неин главен художествен ръководител и директор. От 1995 до 1998 г. е директор на балета на Националната опера-София. От 1998 г. до настоящия момент е главен балетмайстор на Оперно-филхармонично дружество-Бургас.

 

Творческата биография на проф. Хикмет Мехмедов е твърде богата. Той е реализирал над 80 авторски балетни произведения, като за върхови негови спектакли се определят „Лешникотрошачката“ от Чайковски, „Болеро“ на Равел, „Метаморфози“ на Бах, „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев; музикалните колажи: „Едит Пиаф“,“Наровете на любовта“, „Нека да бъде“ и др.

Проф. Хикмет Мехмедов е лауреат на редица национални и международни балетни конкурси. Отличен е с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги в областта на културата.

Подвързани в 6 тома, документите, включени в „Балетния архив“, обхващат периода от 1971 г. до 2017 г. Обогатявайки фонда на библиотеката, те са ценен източник на информация за изследователите на балета и за всички, които проявяват интерес към това изкуство.