• EnglishEnglish
Лично с проф. Ани Гергова за „Книжовността на Българското възраждане“
31 май 2018 г.

Топло и непринудено беше днес представянето на най-новия труд на библиографа и културолога проф. д.ф.н. Ани Гергова „Книжовността на Българското възраждане“ в зала Читалня на Библиотеката. Водещ на срещата беше Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV –XIX век“ на Регионален исторически музей – Русе. Поднесени бяха два поздравителни адреса от областния управител на област Русе Галин Григоров до проф. Ани Гергова и до директора на Библиотеката г-жа Теодора Евтимова.

Книгата се състои от десетки очерци и кратки сведения за възрожденски книжовници. Наред с биографичните данни са включени и изказвания и тези на по-късни изследователи, цитират се откъси от техни творби или публикации.

Структурата на цялостното изложение следва хронологията, в която се разгръща възрожденската книжнина. Съдържанието позволява книгата да се чете не само последователно-изчерпателно, а и изборно – по определена в заглавията тема или за точно определена личност.

Според проф. д.ф.н. Мария Младенова най-новата монография на изследователката „Книжовността на Българското възраждане“ е не само истински венец на многолетните й научни търсения, а и своеобразна творческа и житейска равносметка за светлината на извървяния от нея последователен път в науката, в българската култура и духовност. Ето още какво споделя тя за нея като личност: „Винаги, когато мисля за проф. Ани Гергова, си припомням сентенцията от Еклесиаст: „голяма мъдрост – голямо страдание и който трупа познание, трупа тъга“. А както знаем, четенето, писането и творчеството са самотни занимания, които налагат самообреченост и доброволни лишения от много (големи и малки) човешки радости и удоволствия. В името на творческите приключения, посветени на българската книжовност!“.

На срещата присъстваха нейни съученици, както и нейни ученици. Спомените им я върнаха назад в годините. Гости бяха университетски преподаватели, изследователи, заинтригувани от нейния стойностен труд.