• EnglishEnglish
Майкъл Форбс доведе Джордж Бърнард Шоу в библиотеката
23 юни 2020 г.

Негово Превъзходителство посланикът на Ирландия в България Майкъл Форбс посети русенската библиотека днес – 23 юни. Директорът на културния институт Теодора Евтимова посрещна скъпия гост и му разказа за историята на русенската обществена библиотека. Форбс се запозна с библиотечните пространства, специалистите, работещи в тях и мисията, която ежедневно изпълняват. Той беше впечатлен от архитектурата на сградата, експозицията екслибриси, уникалния часовников механизъм в кулата, просторното детско царство „Библиотечко“. Посланикът на Ирландия се снима за спомен с дежурните библиотекари и остави посланието си в Книгата за впечатления на регионалната библиотека: „За мен бе удоволствие да бъда тук, в русенската регионална библиотека, да се срещна с г-жа Евтимова и с нейните прекрасни колеги и да открия документалната изложба, посветена на Джордж Бърнард Шоу".

Той подари на русенската книгохранилница няколко книги от ирландски автори, издадени в България, сред които Избрана поезия на Джонатан Суифт – на български и английски. Гостът получи луксозни каталози от последните два международни конкурса за екслибриси на библиотеката, оригинална литография, направена на пресата за отпечатване в часовниковата кула, както и рекламни материали и сувенири.

Майкъл Форбс беше любезен да открие символично изложбата за Бърнард Шоу, която е достъпна за посетители в Заемната на библиотеката.

„Оценка на Шоу“ е съпътстваща изложба на книгата на Финтан О'Тул със същото заглавие, издадена от Ирландската кралска академия през 2017 г. В Ирландия тя пътува до местата, свързани с Шоу, с живота и архивите му. Експозицията представя важни аспекти от биографията на ирландския творец в големи цветни пана с текстове на български и английски.  

Заедно с изложбата, Ирландското посолство в България предостави на русенската библиотека и документален филм за Джорд Бърнард Шоу, субтитриран на български език, който беше прожектиран през целия ден.

Джорж Бърнард Шоу е виден ирландски писател – драматург, есеист, театрален критик, общественик и пътешественик. Роден в относителна бедност в Дъблин през 1856 г.,  Шоу рано формира светогледа си, че „най-голямото зло и най-лошото от престъпленията е бедността”. Тази негова позиция може да се долови в голяма част от произведенията му. Известен е с изключително острия си език, като строг критик на викторианското общество и непреклонен защитник на правата на жените. Съвременник на Оскар Уайлд, Шоу е многостранна и колоритна личност, изпреварваща времето си.

Джордж Бърнард Шоу е носител на Нобеловата награда за литература през 1925 г., но се отказва от паричната й част, като приема само медала на лауреат. С пиесата „Пигмалион“ той взима и наградата „Оскар“.

Ирландското посолство в България избра русенската библиотека за представянето на изложбата и документалния филм за известния ирландски писател, след като в края на миналата година те бяха показани в Националната библиотека „Кирил и Методий“ в София.