• EnglishEnglish
Малко литературно съкровище получи библиотеката
12 юни 2024 г.

Малка съкровищница от книги донесе правнукът на Трифон Цанев Трифонов – Георги Манчев, в библиотеката. Тя съдържа броеве от сп. „Извор“, на което Трифонов е бил редактор, негови преводи на „Макбет“ от Шекспир и „Русалка“ на А. С. Пушкин, както и книгите му Сбирка от съчинения „Проза и поезия“, изд. 1893 г. и драматичната поема в стихове „Властители“. Г-н Манчев подари на културния институт и две оригинални снимки на своя прадядо. 

Георги Николов Манчев е внук на Трифон Ц. Трифонов.  Неговата майка – Емилия Манчева, е дъщеря на една от трите дъщери на Трифон Ц. Трифонов – Цветанка. Цветанка и сестра й Мара Абаджиева (майка на балерината Надя Абаджиева) прекарват живота си в Русе. Третата сестра завършва образованието си в Швейцария, омъжва се за французин и се установява във Франция.

Трифон Ц. Трифонов е един от видните общественици на Русе в края на ХІХ и началото на ХХ в. Роден е в Дряново през 1866 г., но след завършване на образованието си в Южнославянския пансион на Тодор Минков в град Николаев (днес - в Украйна) се връща в България и работи като учител и инспектор в Русе, Образцов чифлик, Тутракан, Шумен, Варна. Дългогодишен учител в Русенската мъжка гимназия „Княз Борис III“. Той е ръководител на драматичния отдел на дружество „Лира“, има принос за обединението на театралните групи в града и е един от основателите на Дома на изкуствата и печата в Русе. Също така Трифон Ц. Трифонов е автор на стихове, драми, разкази, статии. Той е един от първите преводачи на Шекспир в България. Превежда „Хамлет“, „Макбет“, „Крал Лир“, „Кориолан“ и „Ромео и Жулиета“, също така творби на Пушкин, басни на Крилов, както и „Загубената гора“ от Майн Рид. Трифон Ц. Трифонов е редактор на първото в България средношколско списание „Извор“, издавано в Русе от 1892 до 1896 г. Той има изключителни заслуги за развитието на културния живот на града през първата четвърт на ХХ в.

В библиотеката се съхранява част от архива на Трифон Ц. Трифонов, а днешното дарение го обогатява с оригинални книги и снимки.

Георги Манчев получи свидетелство за дарение и биобиблиография за Трифон Ц. Трифонов – издание на русенската библиотека.