• EnglishEnglish
Марица „прегърна“ любовно Дунав
19 май 2023 г.

На 18 май се проведе вечер с интимната лирика на пловдивския поет Георги Ганев. Той я нарече „Марица и Дунав в любовна прегръдка“ и представи пред русенските любители на мерената реч свои интимни стихотворения. Ганев чете от няколко различни цикъла, включени в съвсем скоро излезли от печат и по-стари негови стихосбирки и сподели с гостите какво го е провокирало при написването им.

За уюта и романтиката на поетичния спектакъл се погрижиха на живо с изпълнения на акустична китара възпитаниците на преподавателя Антон Йовчев Елена Емануилова и Мартин Цанев от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.

На библиотеката Георги Ганев подари току-що написаното си във влака Пловдив-Русе стихотворение в унисон с темата на вечерта:

Погледнах Дунав във очите -

два кладенеца памет синя,

и там видях една Марица.

Не неговата кръв - сестрица.

Жената на живота му любима.

 

Той често бродил много из Европа,

ала когато - пътник - се е връщал,

без знак, без даже да похлопа,

тя - вярната му Пенелопа -

отваряла врати да влезе вкъщи...

 

Произведението не е дописано нарочно с трета строфа, защото поетът Георги Ганев обявява конкурс за довършване на стихотворението с трета строфа и дава на най-добрия й автор парична награда от 40 лв плюс по една от последните си пет книги. Конкурсът е за ученици и студенти на възраст до 33 г. - Христовата възраст. Творбите могат да се изпращат на мейл gim_publishing@abv.bg.

С гостуването си в библиотеката Георги Ганев стартира и големия си поход и кауза - от 1 септември тази година да възстанови на българската литературна сцена списание „Родна реч“ в два варианта - хартиен и електронен. Това ще е и основният акцент на неговите литературни вечери в останалите 5 най-големи български градове: Пловдив, София, Варна, Бургас и Стара Загора.