• EnglishEnglish
Мария и нейният архангелски пасианс
19 октомври 2022 г.

На 18 октомври в библиотеката за пореден път се събраха почитатели на творчеството на Мария Лалева. Оказа се, че нейни фенове са зам. кметът Димитър Недев и началникът на отдел „Образование, спорт и младежи дейности“ в Община Русе Таня Тодорова. Заедно с повече от 160 русенци на всякаква възраст те дойдоха доста преди началото на срещата, за да видят отблизо, да послушат, да поговорят и да се снимат с любимата си писателка.

И тя не разочарова никого. Хубава жена, с широка усмивка и походка на човек с достойнство и характер, Мария изпълни пространството с харизмата си и вдигна на крака публиката. Да представи „Пасиансът на Архангелите“ й съдейства председателят на Съюза на българските писатели в Русе Мануела Симеонова. Двете отвориха вратата към най-потайните кътчета на творческото вдъхновение, прозренията на духовното израстване, съжителството със страховете човешки и силата на любовта, която е в основата на всичко – цялата „строителна смес“, изградила поезията и прозата на Мария Лалева. Оная магическа прашинка, която авторката вгражда в откровенията си с читателя и която обяснява притегателната сила на нейното творчество.

„Не е задължително някой да те обича, за да обичаш себе си!“ отговори Мария на въпрос от публиката. И още „Не се страхувайте от страховете, те са най-добрите учители. Вслушвайки се и борейки се с тях, ставаме по-добри хора!“. „Предателствата и разочарованията от най-близките хора поставят всеки от нас пред избор – кого да послушаме и последваме – ангела или дявола. Ако сме обзети от чувство за отмъщение и злоба, значи сме тръгнали след дявола, към саморазрушението. Чрез смирението и прошката побеждава любовта, която е в основата на всичко, побеждаващата сила на светлината! А това е нашият ангел!“ Толкова за прозренията на Мария! Те са втъкани и в новия й роман „Пасиансът на архангелите“, вдъхновен от истинската история на жена, която гледа на карти и има своя собствена „архангелска религия“ за света, човека и Вселената. Авторката сподели, че почти всички герои в книгата имат реални прототипи. Сюжетът е изграден върху истински истории и реални факти и събития. Любовта, прошката, спасението, израстването, промяната, истината за човека и вселенските енергии са основните въпроси, поставени на пътя на героите. Вървейки по собствените си пътища, героите достигат до вътрешни прозрения и избори, до преосмисляне на отношенията между хората и връзката на човека с Бога и енергиите на Вселената.

В края на срещата Мария Лалева дълго дава автографи, обърна внимание на всеки свой читател, поговори и се снима с него.

В книгата за гости на библиотеката тя написа: „На читателите на Библиотека „Любен Каравелов“ – Русе с вярата, че думите са енергия и любовта ги изгражда. Да съхраним любовта на думите!“ За фонда книги с автографи на автори тя подари по един екземпляр от „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“.