• EnglishEnglish
Мартенски, български традиции и история
28 февруари 2020 г.

Мотото на конкурса "Мартенски, български традиции и история" беше: „Ако мислиш година напред, посей ориз, ако виждаш десет години напред – посади дърво, ако мислиш сто години в бъдещето, обучавай и възпитавай деца“. В навечерието на Баба Марта организаторите му избраха библиотеката за награждаване на най-добре представилите се в него русенчета. В състезанието се включиха както възпитаници на детските градини, така и ученици от 1-ви до 12-ти клас. 

Пред изложба от най-добрите творби  председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. инж. Красимир Ениманев, председателят на Дружеството на художниците Николай Колев и членове на журито връчиха наградите на техните автори. При най-малките първото място спечели Габриела Петрова от ДГ „ Чучулига”- Русе. При участниците от 1 до 3 клас за най-добра журито определи рисунката на Калин Тодоров от НУ „Св.Св. Кирил и Методий”- Бяла. В категория от 4 до 8 клас първа стана Петя Димитрова от ОбДЦКИ - Русе, а при най-големите от 8 до 12 клас бяха присъдени две първи награди – на Вероника Николова и на Дилек Елиман  - и  двамата от ПГСАГ „ Пеньо Пенев”-Русе. Всички участници получиха грамота от организаторите.

Проф. Ениманев каза, че инициаторите на конкурса не са изненадани от големия брой таланти, които растат в нашия град, и занапред ще работят в насока подпомагане образованието и развиване на уменията на подрастващите в свободното им време.

Младите художници бяха поздравени и от директора на библиотеката Теодора Евтимова, която ги покани като редовни читатели да използват богатия фонд на институцията и възможностите да обогатяват знанията си във всички сектори на библиотеката, най-новият от които е отдел "Изкуство".

Церемонията приключи с обща снимка и бонбони.