• EnglishEnglish
Матей Матеев представи изложба „Природа“ и книга „По отвеси и траверси“
15 октомври 2020 г.

На 15 октомври в галерия „Библиотека“ беше открита изложбата „Природа“ на самобитния художник Матей Матеев, а Румен Кузов представи книгата му със спомени за "малкия алпинизъм" на Русенския клуб след 1972 г. "По отвеси и траверси". 

Както сам Матей Матеев разказа, "Природа" е неговата десета самостоятелна изложба. Като агроном и пътешественик, той цял живот се е стремил да бъде близо до Естеството, да черпи сили от него и да претворява красотата му на платно. За осем десетилетия е обиколил много места, нарисувал е стотици картини, преодолял е препятствия и няма намерение да спира.

Алпинизмът винаги е присъствал в живота му, а спомените от хората и предизвикателствата по пътя към различни върхове, Матеев е събрал в книгата "По отвеси и траверси". Самото мото в началото обяснява смелостта на автора да се заеме с този труд: "Алпинизмът е любопитство, надникване в Природата и в себе си, като част от Нея. Това любопитство ни е създало като Чавеци! Алпинизмът е изкуство за сливане с Дивата природа, което трябва да владееш до съвършенство, за да те приеме, както Публиката приема гениалния изпълнител".

Матей Матеев пише стихове, рисува графика и живопис - предимно природа и животни, свири и пее алпийски и народни песни.  Работи като агроном в сферата на лозарството, овощарството, пчеларството и др. Изкачил е всички алпийски обекти в България. От 1980 година е инструктор по алпинизъм в алпийските клубове в Туристическо дружество „Приста“, Русе и в Русенския университет, където е обучил много алпинисти. Отглежда пчели и все още изкачва скали и върхове.

По повод 10 изложба беше поднесен Поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Изложбата "Природа" ще остане в Галерия "Библиотека" до края на октомври.