• EnglishEnglish
Международен ден на книгата
23 април

Международен ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. Стремежът на ЮНЕСКО е да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят се празнува от 1995 г.

Дата 23 април e символична за световната литература. На този ден са се родили или починали изтъкнати автори като Морис Дрюон, Владимир Набоков, Сервантес, Шекспир и др.Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Вероятно идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

През 2020 г. за Световна столицата на книгата е избрана столицата на Малайзия - Куала Лумпур.

"Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 г. (тогава е избран Мадрид). Всяка година един град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите - чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.