• EnglishEnglish
Ментална аритметика
01 февруари 2020 г.

Интересна и полезна бе срещата днес на деца и родители с Олга Пенчева - основател на първата българска школа по ментална аритметика "Академия Абакус Роял" в Русе. Присъстващите с интерес наблюдаваха демонстрация със сметалото Абакус, която г-жа Пенчева представи пред тях. Разбрали основния принцип на смятането, те с лекота събираха и изваждаха числа и изпълняваха задачите, които  бяха подготвени.

Менталната аритметика е техника, разработена на базата на устни аритметични изчисления и позволява да се развие максимална скорост на възприемане и обработка на информация като развива едновременно двете полукълба на мозъка благодарение на въображаемата визуализация на абака и смятането наум.

В основата на методиката по ментална аритметика е използването на сметало Абакус, чийто произход идва от Китай. В Япония първи екземпляр на сметалото се появява през шестнадесети век именно от Китай.  Китайците старателно са работили за подобряване и усъвършенстване на сметалото в продължение на четиристотин години, в резултат на което се появява сметалото Соробан (Абакус), което сега се продава в целия свят. В същото време сметалото намира почитатели в страни като Америка, Корея и на територията на Южна Азия.

Сметалото има земни и небесни топчета, като всяко топче отговоря на различно число. И под формата на игра децата смятат бързо с двуцифрени, трицифрени, дори петцифрени числа. На пръв поглед изглежда сложно и объркано. Те обаче смятат изключително бързо с лекота. Събиране, изваждане, умножение и деление с японското сметало вече са като детска игра.

Упражненията с японско сметало "абак" помагат за развитие на концентрацията, вниманието, паметта и фината моторика. Смятането с него е иновативен метод, с който дори големите числа изглеждат приятни за деца на всякакви възрасти. 

Срещата приключи с желание за обучение, за което ще може да се запишете през месец март в библиотеката. Очаквайте повече информация на нашия сайт.